dijous, 4 d’abril del 2013

LA XARXA PRESENTA UNA PROPOSICIÓ A LES CORTS PER RECOLZAR L'ICE "DRET HUMÀ A L'AIGUA" I ES REUNIEIX AMB REPRESENTANTS PARLAMENTARIS

NOTA DE PREMSA, 3 d'abril de 2013


D'esquerra a dreta: Honori Estornell (UGT), Consuelo Jarabo (CCOO), Juan Carlos Mellado (CAVECOVA), Juan Ponce (G.P. Compromís), Francesc Signes (G.P. PSPV-PSOE), Ignacio Blanco (G.P. EUPV), Paco Sanz (Xúquer Viu), Natxo Serra (WWF-Adena), Antonio Arnau (G.P. EUPV), José Ángel Pérez (Intersindical), Luis Cerrillo (Ecologistes en Acció) i Enrique Lapuente.


La Xarxa Valenciana de l'Aigua Pública ha mantingut una reunió a les Corts Valencianes amb diputats dels Grups Parlamentaris Socialista, Compromís i Esquerra Unida per tal de presentar-los el manifest i objectius de la Xarxa, així com per demanar-los que donen suport a una proposició de recolzament a la Iniciativa Ciutadana Europea "El dret humà a l'aigua i al sanejament" que la Xarxa va registrar prèviament en les Corts Valencianes. El Grup Parlamentari Popular no va assistir a la reunió, encara que si li va fer arribar la proposició.

Els diputats assistents es comprometeren a portar dita proposició a les Corts Valencianes, intentant la seua aprovació com a Declaració Institucional.

En la reunió es va convidar als grups parlamentaris a participar en un acte públic, que es realitzarà pròximament, per tal de debatre els seus punts de vista en relació amb la gestió de l'aigua. Igualment se'ls proposà la realització de jornades informatives sobre la gestió de l'aigua dirigides a alcaldes i regidors.





La proposició presentada es basa en que l'Assemblea General de l'ONU va reconéixer al 2010 que el dret humà a l'aigua potable i al sanejament és un factor essencial per a la vida i l'exercici de la resta de drets humans. Amb l'objectiu de garantir aquest servei a tots els ciutadans que resideixen a Europa i garantir el futur de les properes generacions es llançà la Iniciativa Ciutadana Europea, la primera des de la posada en marxa del Tractat de Lisboa, que han recolzat fins el moment més de 1.330.000 persones i que té com a objectius els següents:
  • La garantia d'uns serveis d'aigua i sanejament per a tots els ciutadans de la Unió Europea.
  • Els drets humans han d'estar per damunt dels interessos comercials, i en conseqüència rebutgem la liberalització dels serveis d'aigua.
  • L'accés universal a l'aigua i sanejament.

TEXT DE LA PROPOSICIÓ DE SUPORT A L'ICE "DRET HUMÀ A L'AIGUA I EL SANEJAMENT"


XARXA VALENCIANA PER L'AIGUA PÚBLICA

Proposició de suport a la Iniciativa Ciutadana Europea: El dret humà a l'aigua i al sanejament

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El 28 de juliol de 2010, l'Assemblea General de l'ONU va reconèixer, mitjançant la seva Resolució A/RES/64/292, que el dret humà a l'aigua potable i al sanejament eren un factor essencial per a la vida. La resolució demana als països membres i a les organitzacions internacionals el subministrament de recursos econòmics, la creació de capacitats i la transferència de tecnologia amb la finalitat de garantir l'accés físic i econòmic de tots els ciutadans a una aigua potable segura i neta i a un sanejament adequat.

S'obrien les expectatives per ampliar l'accés a l'aigua i al sanejament, especialment per a les persones que estan desproveïdes d'aquests serveis: 1 milió de persones sense aigua i 8 milions sense sanejament només a Europa. No obstant això, aquesta expectativa no s'ha fet realitat: la gran majoria dels governs han seguit amb la inèrcia i les pràctiques anteriors, que no només no han aconseguit resultats sinó que els han agreujat.

Per això, cada dia més ciutadans europeus estan preocupats per la gestió de l'aigua, més encara quan aprofitant l'actual context de crisi econòmica molts governs i institucions europeus volen afavorir els processos de privatització de l'aigua (a Espanya el 50% ja és privat) en compte d'assegurar que l’aigua siga gaudida per tots i totes.

Amb l'objectiu de garantir aquest servei a tots els ciutadans que resideixen a Europa i garantir el futur de les properes generacions es llança la Iniciativa Ciutadana Europea, la primera des de la posada en marxa del Tractat de Lisboa, que té els següents objectius:
  1. La garantia d'uns serveis d'aigua i sanejament per a tots els ciutadans de la Unió Europea.
  2. Els drets humans han d'estar per damunt dels interessos comercials, i en conseqüència rebutgem la liberalització dels serveis d'aigua.
  3. Accés universal a l'aigua i sanejament.

Per tot l'anterior, proposem:

ACORDS
  1. El Ple de les Corts Valencianes s'adhereix a la Iniciativa Ciutadana Europea.
  2. Es donarà difusió a l'adhesió a aquesta campanya i es visibilitzará de manera clara a través dels canals comunicatius de les Corts Valencianes. 
  3. Es donarà trasllat de l'adhesió a les organitzacions interessades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada